Marijke Hooghwinnkel - Onderwegzijn

Het groter kader waarbinnen ik werk is het Onderwegzijn en daaruit voortvloeiend ontmoetingen en gesprekken. Hieruit ontwikkelen zich geluidswerken. Waaronder een nog lopend project: STEMMEN, waarbij de STEM materiaal is. Bij Kaalstaart Festival onderzoek ik de STEM van het schip en haar omgeving. Wat dat is, die stem. Die zet ik om naar een geluidswerk. Tegelijk neem ik het geluid van de plek mee naar de volgende plek en integreer het in het geluid van die plek. 'Onderwegzijn' is het proces er naar toe.


www.openwanden.org

Saskia Koster - Zonder titel

Immateriële beeldaspecten fascineren me, zoals bijvoorbeeld vormen die door schaduwen ontstaan of de restvorm die alleen vanuit een bepaald standpunt is waar te nemen. Mijn constructies van kleurvlakken, (digitale)tekeningen, foto’s en oud bouwmateriaal vallen met de omgeving samen, waardoor de hele ruimte mee gaat doen.


www.saskiakoster.com

The dead sex universe - The dead sex universe and friends

Kunst-Collectief uit Düsselldorf Met o.a. performance The dead sex universe plus verder werk van Taka kagitomi Japan klang-sculpture , Werner Klompen Nederland live transforming paintings in samenwerking met Oleg Panchenkopf uit Ukraine,Uwe Juchum Romainië electronic experimentele Jazz, speelt o.a. saxofoon. Belevings-wereld is een samensmelting van muziek bewegend beeld performance "schilderijen" en soundsculturen.


www.kagitomi.de/

Nelleke Bosland - Kubus

Een onderzoek aan de hand van de vorm van de kubus -het eindige en oneidige van het zijn. Dit komt tot uiting in abstracte projecties en lijnenspel door ook de ruimte mee te laten spelen. Zo ontstaat er een installatie, zowel fysiek als digitaal. Wat ziet een kubus? Hoe klinkt een kubus? Hoe beweegt een kubus? Wat boeit jou in een kubus? Het spelen met perspectieven staat centraal - wat is eigenlijk de waarheid? - bestaat deze wel?


www.nellekebosland.nl

Jan Schellink - Met dank aan de klank

Onderzoek ter plekke naar materiële vormen door klank. Samen klank? Onze klank? Jou klank? De klank? Klank? - - Klank = Vorm - - Klank = Enorm


www.firmabeweegreden.nl

Mayke Verhoeven - 'written in stone'

In het werk van Mayke Verhoeven zijn 'kwetsbaarheid' en 'herinneringen' belangrijke thema's. Haar beelden en opstellingen hebben een verstild karakter. Haar suikerwerken lijken gestolde herinneringen uit vervlogen tijden. Verhoeven is gefascineerd door hoe mensen herinneringen bewaren en conserveren. Door het combineren van verschillende voorwerpen creëert ze een nieuw verhaal en maakt ze het persoonlijke, universeel. Het is niet voor niets dat Verhoeven materialen zoals suiker gebruikt. Daarmee benadrukt ze de kwetsbaarheid en vergankelijkheid. Waar ze voorheen nog in lood werkte (lood vergaat niet), kiest ze nu voor een sterke tegenhanger. Haar werk heeft een link met de 19e eeuwse romantiek waarin een hang naar het verleden en een verheerlijking van de eenzaamheid te zien is. Haar gevoel voor compositie en technische beheersing maken dat haar werk een esthetische beleving is waar genoeg ruimte overblijft voor de eigen interpretatie en associatie van de toeschouwer. -Ivonne Van der Velden (curator)


maykeverhoeven.nl

Diana Wildschut - Tardigrade travels

Tardigrades, ofwel beerdiertjes, zijn eencellige wezens die op kleine beertjes lijken. Ze zijn overal en ze kunnen alles. Schiet ze de ruimte in en ze komen levend terug. Bak ze op 80 graden in een voorverwarmde oven en ze kruipen zo je bakblik uit. Tijdens deze tour verzamelt Diana Wildschut op elke lokatie beerdiertjes, laat ze zien onder de microscoop, en gebruikt ze als inspiratie voor street art.


Spullenmannen - werk in ontwikkeling

De Spullenmannen bouwen een installatie op het dak van het schip Serendiep. Wat het precies wordt is nog niet duidelijk, maar kom gewoon kijken!


www.spullenmannen.nl

Fablab Amersfoort - Makersbijeenkomst

bijeenkomst waar Fablab Amersfoort en het varende Fablab op Serendiep kennis maken met lokale makers in de steden van de tour.


Ron Jagers - fotografie

geweven fotografie


www.ronjagers.nl

Nadine Kroon & Emma Fijma - DE MICROKOSMOS TENTOONSTELLING

een fascinerende expositie op microscopisch niveau Er valt een hele wereld te ontdekken in het kleine, door in te zoomen ontstaan er nieuwe inzichten over het grote geheel. Als bezoeker van onze microkosmos tentoonstelling wordt u getransporteerd naar een nieuwe wereld, wat normaal gesproken onzichtbaar is wordt zichtbaar gemaakt. Met behulp van de microscoop krijgt de bezoeker de mogelijkheid om de kunstwerken te bekijken. De kunstwerken zijn gemaakt door Nadine Kroon, student product design en Emma Fijma, student grafisch ontwerp.


Hilde Maassen - Wolken onsluierd

Een onderzoek naar manieren om met informatie uit platte foto's van wolken 3D beelden en geluid te creëren.


www.hildemaassen.nl

Ruth de Vos - Colossus

Het werk van Ruth de Vos gaat over de invloed van technologie op de mens. Vanuit het contrast met de traditionele techniek van schilderen in olieverf verdiept ze zich in de relatie tussen mens en machine.


https://ruthdevos.nl

Frauke van Lierop -

Fotografische experimenten bestaande uit handwerk in combinatie met zonbelichting.


Douwe Jan Schrale - fields of fields.

Grafisch boeiend onderzoek naar de mogelijkheden om met electromagnetische velden organische plantaardige vormen na te bootsen, geinspireerd door het werk van Johan Gielisdie uitvinder van de Gielis formule. Een formule waarmee duizenden organische vormen na gebootst kunnen worden en het werk van Michael levin naar regeneratie doormiddel van electrische velden in dieren.


Adrian Walton-Smith - Partition

Proposal… A conjunction of  three separate movements… Two pieces of string, and a projection of a hole in water. The projection, on a wall nearby, is the light source which reveals the string forms. The two strings of different length create form by their fast moving profiles. This effects is visible with the naked eye. Click on the website link for an animated preview...


www.adrianwaltonsmith.eu/projects/kaalstaart/

Sabine "Spip" de Graaf - "Fortnite + Roblox"

Sabine "Spip" de Graaf is een interdisciplinair kunstenares. In haar werk houdt ze zich bezig met onder andere speelgoedobjecten, internetcultuur, en marketingstrategieën. Haar werk "Roblox + Fortnite" is een tweeluik dat geheel met de muis in het tekenprogramma Microsoft Paint vervaardigd is. De twee werken richten zich op in-game currencies; verscheidene digitale valuta die enkel binnen videogames gespendeerd kan worden.


www.sabinedegraaf.nl

xico ribas - may Nature gambol!

In the same way that trees, sea-waves or clouds never look the same, 'may Nature gambol!' pieces draw out a new form every time they exist and never cease to morph. Thanks to technology, player and electronics are all interconnected: any subtle change on one of the organisms will affect the whole ecosystem, causing a new reality. Nature is imitated from its noise. In Kaalstaart, Xico will play piano and electronics improv sets and also make collaborations by using this kind of electronics with other artists from the festival.


https://xicoribas.wixsite.com/xicoribas

Titia Felderhof en Anna Skubisz - A fresh lease of life

A fresh lease of life is een nieuwe kans voor leven, een nieuw enthousiasme. Er gaat veel kapot maar er zijn nieuwe manieren om door te gaan. Anna Skubisz en Titia Felderhof zoeken in de combinatie van glas en wol naar een symbiose. Hiervoor laten ze zich inspireren door zwammen. Schimmels zijn immers meesters in het samenwerken, communiceren en verbindingen leggen. Ze zijn een essentieel deel van de kringloop. In dit werk is er een symbiose ontstaan tussen de glazen panelen en zwammen van wol; ze houden elkaar in stand.


Anmari Mëtsa Yabi Wili - RINGS & WINGS


Rene 't Hart - RoboGen: A Fusion of AI and Art

Dit project daagt de traditionele grenzen van de kunst uit door innovatieve technologieën en artistieke creativiteit te combineren. Het gebruik van kunstmatige intelligentie en 3D-printen transformeert afbeeldingen van robotfiguren tot fysieke kunstwerken die de conventionele beperkingen van het medium tarten. Door dit proces wil het project de kloof tussen de digitale en fysieke wereld overbruggen, en een nieuwe dimensie van artistieke expressie creëren. Door de complexe relatie tussen technologie en kunst te verkennen, roept dit project contemplatie op over de voortdurend evoluerende aard van artistieke praktijken in een snel veranderend technologisch landschap.


Wim van den Camp - bewegende objecten

Momenteel ben ik vooral bezig met bewegende objecten die in hun bewegen onzekerheid uitstralen en die gevoelens van empathie bij de kijker kunnen oproepen.


www.wimvdcamp.com

Mack & Soundjunkie.nl - Live Soundscapes

Met behulp van oude meetapparatuur, bandrecorders, synths en echo appratien maken Mack en Soundjunkie.nl een doorlopende soundscape. Ga zitten en laat je meenemen op een geluidsreis.


https://soundcloud.com/soundjunkie-nl

Justin Timmer - Alles, oneindigheid, en ik

Wat is alles? Justin houd zich vaak met alles bezig. Filosofie, wetenschap, schilderen, muziek, dans, schrijven, en meer. Het liefst alles maar soms ook helemaal niets. In dit oncategoriseerbare optreden wordt alles samengebracht en uit elkaar gehaald, wordt ingezoomd en uitgezoomd, gezocht naar structuur en gespeeld met chaos. Samen met het publiek en helemaal alleen.


www.justintimmer.com

Berry de Jong - Hoppiescotch

Berry de Jong, beter bekend als Hoppiescotch, is een audiovisuele kunstenaar, VJ en muzikant die bekend staat om zijn experimentele en eigenzinnige werk. Hoppiescotch is ook bekend om zijn improvisaties met (on)voorbereide instrumenten en opstellingen. Hij laat altijd veel ruimte open om fouten te maken omdat hij daar naar eigen zeggen het meest van leert. Zolang je je niet te veel blijft herhalen lijkt er een constante vooruitgang te ontstaan. Voor Kaalstaart is hij bezig met een experiment i.s.m. jongeren die op dit moment bij hem workshops volgen. En zoals dat gaat met zijn experimenten, er kan van alles gebeuren!


hoppiescotch.nl

Mirjam Kema - The dance of frequency

Bij deze visuele installatie heb ik heel veel spiegels op een oud drumstel bevestigd. In het drumstel heb ik vervolgens een subspeaker geplaatst die hele lage frequenties kan weergeven. Op de spiegelfragmenten projecteert een beamer verschillende kleuren. Wanneer er muziek door de speaker klinkt trillen de spiegels en ook de reflecties mee met het geluid. Bij de ontmoeting van licht, geluid en trillingen ontstaat een dans van kleuren


https://kemadesign.com/

Leo van der Veen - Wie is het machine

Kunstmatige intelligentie neemt een vlucht maar weet die computer eigenlijk wel wie hij zelf is


www.nr37.nl

Paul Rutger Bastiaan - Klimaatpsychiater

Niemand kan meer om de klimaatverandering heen. De vooruitzichten stemmen somber. Het land dat we op de zee hebben veroverd moeten we weer teruggeven. Als vluchtelingen zullen wij over de wereld zwerven. Wat te doen? En wat moeten we tegen de kinderen zeggen? Kom praten met de Klimaatpsychiater. Hij helpt je omgaan met problemen die het individuele verstand te boven gaan. De gesprekken duren zo’n 20 minuten en zijn alleen voor volwassenen toegankelijk.


https://paulrutgerbastiaan.nl/klimaatpsychiater/